Choď na obsah Choď na menu

Amazoňan vínovočervený

18. 11. 2020

Amazoňan vínovočervený (Kuhl, 1820)

img_20201116_150011.jpgVedecký názov: Amazona vinacea                              Areál rozšírenia:

 

 

 

Všeobecná charakteristika:

   Amazoňan vínovočervený patrí medzi najvzácnejšie a najnápadnejšie sfarbené amazoňany. Je jedným z kriticky ohrozených druhov a podľa posledných informácií sa vo svojej domovine vyskytuje v počte do dvoch tisíc jedincov. Ručne odchované amazoňany sú milej a prítulnej povahy. Pohlavie je ťažko rozlíšiť, preto najjednoduchším spôsobom je určenie pomocou analýzy DNA z krvi alebo z vytrhnutého pierka.

Veľkosť:

  Dĺžka dospelého vtáka je 30 cm, krídlo má 21 cm a chvost má 11 cm.

Rozšírenie:

  Juhovýchodná Brazília od južnej Bahie, južne po Rio Grande do Sul, od východného Paraguaja a Misiones až po severovýchodnú Argentínu.

Potrava a krmivo:

  Amazoňan vínovočervený má byť kŕmený bohatou a striedavou potravou. Základom je zmes pre veľké papagáje s granulami, piškóty, suchý nakrájaný rožok, senegalské proso v klasoch, kardi, naklíčená slnečnica a pšenica, mungo, mliečna kukurica, plody bázy čiernej, jarabiny vtáčej. Veľmi radi si pochutnajú na rôznych druhoch ovocia, napr. jablkách, hruškách, banánoch, granátových jablkách, hrozne či vaječnej miešanke. Podávame im aj zelené krmivo (hviezdicu prostrednú, púpavu lekársku, skorocel), na ohryz im pravidelne poskytneme čerstvé konáre ovocných stromov.

 Cites:

  Amazoňan vínovočervený patrí medzi kriticky ohrozené druhy a je zaradený do skupiny "A" povinnej registrácie Cites.