Choď na obsah Choď na menu

Ara ararauna

18. 11. 2020

Ara ararauna (Linné, 1758)

Vedecký názov: Ara ararauna                                 Areál rozšírenia:img_20201116_143257.jpg

 

 

 

Všeobecná charakteristika:

  Najznámejší a najobľúbenejší druh ary chovaný v zajatí. Ručne dokŕmená Ara ararauna je najprítulnejšia zo všetkých veľkých druhov ár. Je vysoko inteligentná, ľahko sa naučí rozprávať či imitovať rôzne zvuky. Patrí medzi najčastejšie chované druhy v zajatí, a to nielen v záhradných voliérach, ale aj ako domáci miláčik. Pre chov týchto vtákov je potrebné zabezpečiť dostatočne pevné priestranné klietky a voliéry, v ktorých budú mať dostatok miesta na lietanie. Pohlavie u týchto vtákov je veľmi ťažko určiť. Najspoľahlivejším spôsobom určenia pohlavia je analýza DNA z krvi alebo z vytrhnutého pierka. 

Veľkosť:

   Dĺžka dospelého vtáka je 80 až 95 cm, krídlo má 37 až 39 cm a chvost má 42 až 47 cm. 

Rozšírenie:

  Jeho vlasťou je Južná Amerika od východnej Panamy cez Ekvádor, východné Peru cez Bolíviu a severný Paraguaj až po brazílske štáty São Paulo a Rio de Janeiro.

Potrava a krmivo:

  Ary ararauny kŕmime slnečnicou, obľubujú vlašské orechy, varenú ryžu, detské piškóty, zeleninu a zelené krmivo (hviezdica prostredná, špenát, púpava lekárska) a rôzne druhy ovocia. Počas celého roka a podľa aktuálnej ponuky im podávame bázu čiernu, jarabinu vtáčiu, hloh. Na ohryz predkladáme čerstvé konáre ovocných stromov. Pozor, ľudská potrava pre ary môže byť veľmi nebezpečná a často býva toxická. Fatálne následky môže mať napr. podanie plodov višní, rastlín z čeľade ružovitých (napr. ruža), avokáda, čokolády, masla a zložiek s obsahom kofeínu, ktoré sú pre nich jedovaté. V domácností sú pre ary smrteľné aj výpary z kuchynských teflónových panvíc.

Cites:

   Ara ararauna je zaradená do skupiny "B" povinnej registrácie Cites.