Choď na obsah Choď na menu

Papagáj kráľovský

17. 11. 2020

Papagáj kráľovský (Lichtenstein, 1818

Vedecký názov: Alisterus scapularis                             Areál rozšírenia:img_20201203_131745.jpg

       

 

                                                                 

Všeobecná charakteristika:

  V Európskych chovoch sú veľmi obľúbené pre svoje krásne sfarbenie. Odchovy sa daria často, vtáci by mali mať na začiatku možnosť výberu z viacerých hniezdnych búdok. Papagáje kráľovské patria medzi odolné druhy, nie sú príliš hlučné a v chovoch sa stretávame s rôznymi farebnými mutáciami, napr. lutino, modrá mutácia, atď. Patria medzi výborných letcov, preto je ich najlepšie chovať vo vonkajších a priestranných voliérach o minimálnej dĺžke 3 m. Bez problémov znášajú teploty až do - 25° C.

Veľkosť:

  Dĺžka dospelého vtáka je 42 cm, krídlo má 22 cm a chvost má 18 cm.

Rozšírenie:

  Vo svojej domovine žijú vo východnom Queenslende južne od Gard welluve, pokračujúc východným Južným Walesom, východnou Viktóriou a západne až po pohorie Otway.

Potrava a krmivo:

  Zmes semien pre veľké papagáje, slnečnica, ovos, proso, máčaná a mliečna kukurica z ovocia, napr. jablko, hrušky, rôzne bobuľoviny - jahody, šípky a zelené krmivo. Pred chovnou sezónou a v období kŕmenia mláďat im podávame jemne podrobené piškóty a vaječnú miešanku, do ktorej môžeme pridať aj varenú ryžu. Na obhryz pravidelne podávame čerstvé konáre ovocných stromov. 

Cites:

  Papagáj kráľovský nepodlieha povinnej registrácii Cites.