Choď na obsah Choď na menu

Papagáj červenokrídly

18. 11. 2020

Papagáj červenokrídly (Gmelin, 1788)

Vedecký názov: Aprosmictus erythopterus                  Areál rozšírenia:img_20201203_131726.jpg

 

 

 

Všeobecná charakteristika:

  Tento austrálsky papagáj je pre svoje krásne sfarbenie veľmi obľúbeným druhom medzi chovateľmi. Chovu týchto papagájov sa najlepšie darí v samostatných voliérach. Nepatrí medzi veľmi spoločenské druhy, najmä v období toku sú samci mimoriadne agresívni, a to nielen na vtáky v susedných voliérach, ale aj na vlastné samice. Je zrejme, že takýto pár neharmonizuje, a keď príde k znáške, býva väčšinou neoplodnená. Papagáje červenokrídle sa najlepšie cítia v  priestranných a dostatočne dlhých vonkajších voliérach a bez problémov znášajú teploty až do - 25° C. Nemajú deštruktívne vlastnosti, vysadené rastliny vo výletoch si vôbec nevšímajú. V súčasnosti sa chovajú v žltejškoricovej mutácii a v mutácii straka.

Veľkosť:

 Dĺžka dospelého vtáka je 33 cm, krídlo má 20 cm a chvost má 13 cm.

Rozšírenie:

  Papagáje červenokrídle sa vyskytujú v severnej a severovýchodnej Austrálii, južne až po Nový Južný Wales a v severovýchodnej Južnej Austrálii. Tiež sa vyskytujú v južnej Novej Guinei.

Potrava a krmivo:

  Ako základné krmivo im podávame zmes zrnín pre veľké papagáje, slnečnicu (suchú i naklíčenú), kukuricu v mliečnej zrelosti. Ovocie a zeleninu im podávame vo väčších množstvách, môžeme im predložiť aj čerešne, hrozno, bázu čiernu, aróniu, jarabinu vtáčiu a šípky. Na ohryz musia mať vo voliére dostatok ovocných konárov a vŕb.

Cites:

  Tento druh papagája nie je zaradený do povinnej registrácie Cites.