Choď na obsah Choď na menu

Papagáj sivý - Žako

18. 11. 2020

Papagáj sivý - Žako (Linné, 1758)

Vedecký názov: Psittacus e. erithacus       img_20201116_124136.jpg                           Areál rozšírenia:

 

 

 

Všeobecná charakteristika:

  Na rozdiel od väčšiny ostatných, nie je tento papagáj pestro sfarbený. Papagáj sivý - Žako, je jedným z najznámejších a najtalentovanejších papagájov chovaných ako domáce zviera. Tento stredne veľký papagáj je dokonalým majstrom v imitovaní ľudského hlasu a dokáže verne napodobiť rôzne zvuky. Dosahuje inteligenciu štvorročného dieťaťa, dokáže napodobňovať  verne a vecne, takmer vždy pochopí zmysel vety a reaguje na ňu. Zároveň, ale patrí svojou tvrdohlavosťou a konzervatívnosťou medzi komplikovanejšie druhy papagájov.

Veľkosť:

  Dĺžka dospelého vtáka je 35 až 40 cm, krídlo má 22 až 24 cm a  chvost má 8 až 10 cm.

Rozšírenie:

  Je jediným druhom svojho rodu a je rozšírený v dvoch poddruhoch.  Psittacus erithacus erithacus sa vyskytuje v konžskom dažďovom pralese na východ až do Ugandy a na severovýchodnom pobreží Viktóriinho jazera, na západ zasahuje do guinejského dažďového pralesa až po rieku Cavalli. Druhý poddruh Psittacus erithacus timneh je rozšírený v guinejskom dažďovom pralese na západ od rieky Cavalli. Chvost má červenohnedý a koreň zobáka má mäsovej farby.

Potrava a krmivo:

  Potravou Žaka, ako všetkých väčších papagájov, je slnečnica, proso, ovos, mliečna alebo máčaná kukurica a iné obilie, okrem žita, kvalitná zmes pre papagáje obohatená o granule, veľa ovocia, všetkého druhu a veľa zeleniny. Neprospieva mu náhla zmena teploty, veľmi studená voda a prievan. Pri dobrej starostlivosti a životospráve v zajatí sa dokáže dožiť až do 60 rokov.

Cites:

  Papagáj sivý je zaradený do skupiny "A" povinnej registrácie Cites, patrí medzi kriticky ohrozené druhy.